svētdiena, 2014. gada 5. janvāris

Kā taisīt kartiņu materiālus?

Montesori nodarbībās tiek izmantotas kartiņas, jo īpaši Valodas un Kosmiskās audzināšanas materiālos. Kā tās taisīt mājās?
  • izprintējot gatavu materiālu no kādas Montesori lapas (norādes uz bezmaksas lejupielādēm var atrast arī šajā blogā), notverot brīdi, kad kāda no mammām - blogotājām piedāvā kādu ideju (aktīvas ir "Montesori bērnu mājas" kursu beidzējas:)). Ar pašu izstrādātajiem materiāliem dalās arī e-montesori:) Šo to noderīgu var atrast Counting Coconuts piedāvājumā.Šobrīd aktuāls varētu būt šis materiāls no www.montessoriforeveryone.com.
  • datorā veidojot savas kartiņas. Par krāsu kodiem un citiem priekšnosacījumiem variet izlasīt Karīnas blogā Pink Tower zem apakšvirsraksta "Kartiņas vārdu krājuma paplašināšanai". Kāds ir materiāls par 4 stihijām, raksta Viktorija blogā Es pats! Par kartiņu izgatavošanu un pielietošanu pieredzē dalās arī Simona no Mūsu laimīgajām dienām.
Es kartiņas sagatoju Wordā, vispirms uztaisot vēlamā izmēra rāmīšus, tad piemeklējot vajadzīgos zīmējumus (klipkopas) interneta plašumos. Pieredze rāda, ka foto bērnus piesaista vairāk, taču tad kartiņā nav tā viena konkrētā lieta uz balta fona. Minētajā e-montesori lapā ir manis veidotas kartiņas par sēnēm, paredzētas vārdu krājuma paplašināšanai.
Taču mājas vajadzībām, kad mācīju bērnam burtus (sen, sen atpakaļ, kad man nebija ne datora, ne printera), taisīju kartiņas, izmantojot katalogus un žurnālus:
Šādu ideju ierādīju arī Montesori dārziņa bērniem, kuri apvilka pa burtam no kustīgā alfabēta, bet kartiņas otrā pusē pielīmēja pašu izgrieztu attēlu:
Vēlāk, individuālajās nodarbībās, ievērojām arī burtu krāsas - patskaņus bērni izkrāsoja sarkanus, līdzskaņus - zilus, otrā pusē, izdomājot un uzzīmējot, kas sākas ar atbilstošo skaņu:
apelsīns, aita
nauda
Esmu izmantojusi ne tikai Montesori pedagoģijas vajadzībām radītās kartiņas. Piemēram, patika sniegpārslu salikšana no divām daļām:
(diemžēl adresi šim materiālam neesmu saglabājusi).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru