otrdiena, 2016. gada 15. novembris

Grāmatas par dzimteni

Tuvojoties Latvijai svarīgiem datumiem, nolēmu izlasīt 2 grāmatas, kuru autori bērnus iepazīstina ar Latviju - tās vēsturi, simboliem, tradīcijām.
Šis ir sākums apskatiem par bērnu grāmatām "Brīnumpuķē" - gan jaunām, gan nesenām, gan tādām, kas rakstītas manā bērnībā un vēl senāk. Vērtējums puķītēs. :-) No 1 - 5.

"(..) Latvija mums visiem ir tikai viena, un, lai cik tālu pasaulē arī mēs dažreiz neaizklīstu, tā gaida mūs mājās, gaida Rīga, gaida Vidzeme, Kurzeme un Zemgale, un Latgale, gaida mūsu kalni un lejas, upes un ezeri, mākoņi virs mūsu galvām, gaida dziesmas un mūsu valoda!" - Juris Zvirgzdiņš "Mūsu Latvija" (31. lpp., "Zinātne", 2008). Lasot trialogu, uzzinām svarīgāko par mūsu valsti (atslēgas vārdi iespiesti citā krāsā). Šo grāmatu var lasīt kā bērns, tā pieaugušais, kā latvietis, tā cittautietis. Uzskatu, ka, klāstot vēsturiskus faktus, pieaugušie mēdz aizrauties un arī šajā gadījumā man trūkst tā āķīša, kas spēcīgi aizrautu līdzi ikvienu no bērniem. Kādu - noteikti, žēl, ka ne vairumu. Es šo grāmatu ar lielāko prieku uzdāvātu saviem ārzemju radiem, tiem, kuri nav dzimuši te, bet kuri prot latviešu valodu un interesējas par notikumiem Latvijā.
💮💮💮

"Vēsturi veido simtiem un tūkstošiem šādu ļaužu kā tavi draugi. Diemžēl katru no viņiem nevar ierakstīt vēstures grāmatās. Taču tas nenozīmē, ka viņu veikums nav nozīmīgs, viņi visi veidojuši to pasauli, kurā šobrīd dzīvojam (..)" - Valdis Klišāns "Matīss meklē Latviju" (39. lpp., "Zvaigzne ABC", 2010). Kaut autors sarakstījis vairākas mācību grāmatas vēsturē, stāsts patiešām aizraujošs. Zēns, izmantojot hrononavigatoru, nokļūst senajā Kursā, viduslaiku Rīgā, satiek hercogu Ketleru, mācītāju Reiteru, vienaudzi Mariju (bet patiesībā viņus šķir trīs gadsimti), divus ievērojamus vīrus, kuri izdomāja Latvijas vārdu, tiek ielikts Cēsu cietumā... Šo grāmatu izlasīju ļoti ātri un esmu pārliecināta, ka tā negarlaikotu arī bērnus. Izdevniecība to iesaka no 11+, bet domāju, ka sižets var ieinteresēt arī gados jaunākus bērnus.
💮💮💮💮💮

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru